Zorgdomotica vraagt om eenvoud en gebruiksvriendelijkheid
“Zorgdomotica is niet meer weg te denken uit de dagelijkse realiteit, zowel in woonzorgcentra als ziekenhuizen. Zorgdomotica mag mensen evenwel niet afschrikken. Het kan pas volledig tot zijn recht komen als het in dienst staat van de gebruiker, een eenvoudige bediening moet dan ook het uitgangspunt zijn. Dankzij zorgdomotica kunnen senioren op een comfortabele manier langer zelfstandig blijven wonen, de impact op levenslang wonen is niet te onderschatten,” vertellen Sylvie De Muynck, opleidingshoofd Energietechnologie en Joachim Goeminne, docent domotica aan Odisee Gent.
“Wij zijn zeker niet het enige opleidingsinstituut waar studenten zich verder kunnen bekwamen in de richting domotica. Bij Odisee Gent is domotica wel een onderdeel van de bacheloropleiding Energietechnologie waartoe ook de hoofdleerlijnen energie en automatisatie behoren. Door het aanbieden van deze drie deelrichtingen is het voor studenten makkelijker om een bredere kijk te ontwikkelen.” Pionier “Domotica is voor velen lange tijd een futuristisch, duur en onbereikbaar luxeproduct geweest maar tegenwoordig is het overal aanwezig. Wij waren altijd al een pionier en zijn met de ontwikkelingen meegegroeid. In de loop der jaren hebben wij een expertisecentrum opgebouwd waarbij we onze knowhow en ervaring zoveel mogelijk willen delen. In dat kader hebben wij onder meer een domoticahuis gerealiseerd, een levensechte modelwoning met een keuken, woonruimte, slaapkamer en bureau. Het domoticahuis evolueert voortdurend onder meer door de creativiteit waarmee studenten de programmatuur verder uitbreiden.”
Workshops voor woonzorgcentra “Wij zijn ook partners voor woonzorgcentra. In dat kader kunnen verantwoordelijken van woonzorgcentra workshops van een halve dag bij ons volgen. Naast een theoretische omkadering besteden we tijdens een workshop heel veel aandacht aan praktische oefeningen en aan de mogelijkheden die zorgdomotica kan bieden voor een woonzorgcentrum. Uit de enthousiaste reacties van de deelnemers blijkt dat zorgdomotica heel veel losmaakt en opportuniteiten biedt voor de levenskwaliteit van bewoners.” Meer samenwerking gevraagd “Als opleidingsinstituut staan we met beide voeten in de maatschappij. We hebben zeer goede contacten en samenwerkingsverbanden zowel met bedrijven als overheden. Wij vinden dat sensibilisering vanzelfsprekend tot ons takenpakket behoort. Daarnaast pleiten wij ook voor meer samenwerking tussen de verschillende initiatieven op het vlak van zorgdomotica. In dat kader wensen wij ons meer dan ooit te profileren als een platform voor domotica,” besluiten Sylvie De Muynck en Joachim Goeminne. Info: op 25 april organiseert de bacheloropleiding Energietechnologie een open deur dag waarbij bezoekers geïnformeerd worden over de vele mogelijkheden van zorgdomotica. Info: www.ikdoedomotica.be
Bert Verbeke
DOSSIER: Binneninrichting bij wzc en ziekenhuis