WZC Morgenster breidt uit met 32 assistentiewoningen
WZC Morgenster bouwde 32 assistentiewoningen (serviceflats) naast het bestaande woonzorgcentrum in de mooie parkomgeving van het domein aan de Gentse Steenweg te Sijsele. Eén van die flats is volledig afgewerkt en kan nu reeds bezocht worden. Het volledige gebouw, dat de naam “Keizershof” kreeg, zal klaar zijn tegen september 2015.
Dit nieuwbouwproject komt er meer dan 90 jaar nadat de congregatie van de Zusters van Liefde J.M. in 1923 op de 33 ha grote groene site startte met gezondheids- en ouderenzorg, waartoe onder meer een sanatorium behoorde. Vandaag zijn het woonzorgcentrum Morgenster en het algemeen ziekenhuis AZ Alma vertrouwde begrippen in de regio Brugge, Damme, Sijsele en Maldegem, maar ook inwoners van de oostkust behoren tot het publiek.
Woonerf voor ouderen
Met de nieuwbouw van het “Keizershof” maakt WZC Morgenster vzw de realisatie van een woonerf voor ouderen binnen een parkomgeving verder waar. De naam “Keizershof” verwijst naar de Keizersputhoeve en de Keizerlinde die op hetzelfde domein zijn gelegen. Tegen september 2015 zal het woonerf volledig gerealiseerd zijn en bestaan uit een woonzorgcentrum met 63 kamers voor definitief verblijf, een centrum voor kortverblijf van 5 kamers, een dagverzorgingscentrum voor 15 gebruikers en het “Keizershof” met 32 serviceflats. Alle gebouwen en ruimtes zijn ontworpen met respect voor de parkomgeving en met een maximale natuurbeleving voor de bewoners en de bezoekers. Het centrale middenplein en een grand café vormen ontmoetingsplaatsen voor al wie er verblijft.
Zicht op parkomgeving De 32 assistentiewoningen richten zich naar ouderen (65+) die zelfstandig willen wonen binnen een veilige omgeving. Alle flats zijn rolstoelvriendelijk en comfortabel ingericht en beschikken over een living, een ingebouwde keuken, een ruime slaapkamer, een badkamer met douche en een ruim privéterras. Overal domineert het zicht op de parkomgeving en in het gebouw zijn er ontmoetingsplaatsen zoals een stijlvol salon. Hier kan men rustig de krant lezen of op internet surfen in de bibliotheek en samen met vrienden een gezellige namiddag doorbrengen. Indien de bewoners een extra dienstverlening wensen zoals poetshulp, wasserij of hulp bij klusjes dan kunnen zij terecht bij de woonassistente. In de flats zijn er drukknoppen voorzien voor noodoproepen die vanuit het woonzorgcentrum worden beantwoord. Ook voor een warm middagmaal kan men hier terecht en indien er zich een vraag stelt naar kortverblijf, dagverzorging of definitief verblijf in het woonzorgcentrum dan krijgen de flatbewoners voorrang. Ontplooiing site Sanapolis Het “Keizershof” is het eerste grote project dat in het kader van Sanapolis wordt gerealiseerd. De verdere ontplooiing van de site onder de noemer Sanapolis (met plannen voor een zorghotel, een polikliniek van AZ Alma die ook na de verhuis naar het nieuwe ziekenhuis in 2017 actief blijft in Sijsele, de verdere aanleg van fiets- en wandelpaden en de nabijheid van de bushaltes naar Brugge, Eeklo, Maldegem en Damme) vergroten de aantrekkelijkheid van het wonen binnen deze parkomgeving.
Algemene artikels