Paswoordbeheer in strijd tegen cyberaanvallen op gebouw beheersystemen
Volgens een witboek, uitgebracht door Schneider Electric, kunnen organisaties het risico van cyberaanvallen op gebouwbeheersystemen (GBS) verkleinen door de toegang tot het web te controleren, software patches te hanteren en de gebruikersgegevens te beheren.
Hoewel de schattingen variëren, blijkt dat organisaties wereldwijd zo’n 300 miljard verliezen ten gevolge van cybercriminaliteit. “De integratie tussen een GBS en andere bedrijfssystemen stellen ondernemingen in staat het gebouwbeheer beter af te stemmen op de bedrijfsdoelstellingen,” aldus Joris Verdickt, IT Business VP BeLux van Schneider Electric. “De open protocollen die de integratie mogelijk maken kunnen echter ook grotere cybersecurity kwetsbaarheden creëren.” Richtlijnen Een aantal richtlijnen kan reeds helpen in het beveiligen van de gebouwbeheersystemen tegen cyberaanvallen: -Paswoordbeheer: verander standaard ingestelde paswoorden vóór de installatie van de apparaten, maak paswoorden complexer en zorg voor een unieke login voor elke site. -Netwerkbeheer: beperk de toegang tot niet-IP gebaseerde communicatiekanalen en beveilig webinterfaces. Installeer firewalls en versterk de fysieke beveiliging. -Gebruikersbeheer: sta gebruikers slechts de autoriteit toe die nodig is om hun werk uit te voeren. Dit om te vermijden dat onbevoegde gebruikers of ontevreden werknemers schade kunnen aanrichten. -Softwarebeheer: pas software security patches toe van zodra deze beschikbaar zijn en beperk de inzet van bevoegde gebruikers.
Training cyberveiligheid Gedurende de implementatie van het cybersecurityprogramma dienen organisaties de bewustwording van cyberveiligheid risico’s in de gehele organisatie te versterken, volgens het witboek. Effectieve en regelmatige cyberveiligheid training maakt het personeel bewust van de kwetsbaarheden en helpt potentiële cyberrisico’s te ontdekken.
DOSSIER: Binneninrichting bij wzc en ziekenhuis