Het orthopedisch centrum Kortrijk deelt kennis ​
 
Tijdens de “week van de orthopedie” - van 9 tot 13 maart - nam een groep van twaalf gemotiveerde artsen van az groeninge het baanbrekende initiatief om hun kennis en expertise te delen met de doelgroep die daar het meest baat bij heeft: duizenden patiënten. Een week lang stond het doorgeven van informatie over orthopedische problemen centraal in een reeks infosessies die voor het eerst op dergelijke schaal georganiseerd werden in de regio.
Met deze infosessies, die vrij toegankelijk waren, wilden de artsen patiënten juist informeren. De verschillende sessies hadden telkens een gewricht als thema: heup, knie, voet, schouder, hand en elleboog. Ook nieuwe technieken en gezonde levensstijl kwamen aan bod. De sessies vonden plaats in het splinternieuwe auditorium “het Notenhof” van campus kennedylaan. Naast het grote publiek mikten de West-Vlaamse artsen ook specifiek op kinesisten, huisartsen en ziekenhuisapothekers met een reeks gespecialiseerde symposia.
 
Jaarlijks 44.000 raadplegingen De artsen van de dienst orthopedie van az groeninge bundelden in 2003 hun krachten door de fusie van vier verschillende Kortrijkse orthopedische diensten. Daarbij ontstond één van de grootste orthopedische centra in België met jaarlijks bijna 44 000 raadplegingen. Oude en nieuwe patiënten konden meer achtergrond en antwoorden op hun vragen kregen tijdens deze “week van de orthopedie”. “Ondanks de uitgebreide informatie op internet zien we dat toch nog veel problemen minder goed gekend zijn of dat verkeerde informatie de ronde doet”, bevestigt dr. Dirk Oosterlinck, diensthoofd van de dienst orthopedie. “Via informatiesessies wilden we duidelijke informatie verschaffen en medische fabeltjes de wereld uithelpen. Naast de voordrachten konden geïnteresseerden tijdens de ‘week van de orthopedie’ informatie vinden in krantjes die ter plaatse beschikbaar waren, of de tentoonstelling met films en demomodellen in het onthaal van de campussen kennedylaan en vercruysselaan bezoeken.”
 
Algemene artikels