Moeder- en kindcentrum
focust op familiy​ centered care
Op 28 maart en 29 maart liet het UZA 200 artsen en 500 patiënten exclusief binnenkijken in het nieuwe Moeder- en kindcentrum. Dat is een uniek centrum met gespecialiseerde zorg, waar ouder en kind centraal staan.  Alle specialisten materniteit, neonatologie en kindergeneeskunde werken er intensief en multidisciplinair samen om moeders en kinderen de beste zorg te bieden. ​
Het Moeder- en kindcentrum is een uniek concept in België. Alles staat hier in het teken van ‘family centered care’. De zorg wordt er centraal rond ouder en kind georganiseerd. Er wordt voor gezorgd dat ouder en kind altijd zo dicht mogelijk bij elkaar blijven. Patiënten zullen zich bovendien veel minder moeten verplaatsen en informatie tussen specialisten kan veel sneller worden uitgewisseld. 
Afdelingen aangepast aan noden van moeder en kind Op de dienst neonatologie, waar onder andere prematuren terecht komen, is de grote zaal met couveuses verleden tijd. De couveuses staan in aparte kamers zodat baby en ouder in alle rust aan elkaar kunnen wennen. De kamers worden vanuit een centraal punt opgevolgd. Ook op de dienst materniteit is er veel aandacht voor privacy en comfort voor, tijdens en na de bevalling. De gloednieuwe arbeids- en verloskamers beschikken onder meer over een bevallingsbad. Ook keizersneden kunnen nu op de afdeling zelf plaatsvinden. Op de afdeling kindergeneeskunde gaan topzorg door een multidisciplinair team van kinderartsen en verpleegkundigen hand in hand met ontspanning, aangepast aan kind, tiener en ouder. Ouders kunnen er in alle comfort bij hun kinderen overnachten. Een indrukwekkende overbrugging uit staal verbindt het Moeder- en kindcentrum met het operatiekwartier, de dienst intensieve zorg en een aantal medisch-technische diensten, zoals de radiologie. Het gebouw is een architecturaal hoogstandje met veel aandacht voor daglicht, kleur, speelsheid, comfort en energiezuinigheid. Er is zelfs een ruim dakterras.
Algemene artikels