Miljoenste medicatiedosis in Az Damiaan
De apotheekrobot die door Belintra in mei 2014 opgeleverd werd, heeft voor het Az Damiaan de miljoenste medicatiedosis geproduceerd. Het geautomatiseerde proces verhoogt dagelijks de veiligheid van 523 patiënten.
De apotheekrobot laat toe de medicatie te herverpakken in unitdoses voorzien van een duidelijke omschrijving en een unieke barcode. Vervolgens wordt deze unitdosis gestockeerd in de distributierobots. De distributierobot krijgt via het elektronisch voorschrift de nodige commando’s voor de aanmaak van de “dagringen” per patiënt. Deze dagring bevat alle medicatie voor een patiënt gesorteerd per toedieningsmoment. Door de automatisatie van het medicatiecircuit wordt de traceerbaarheid gegarandeerd en worden vergissingen door menselijke handelingen vermeden. Dit resulteert in een sterk verhoogde patiëntveiligheid in het AZ Damiaan. Bedside scanning Momenteel rondt het Az Damiaan het laatste luik van de volledige traceerbaarheid en de medicatietoediening af door het invoeren van “bedside scanning”. Hierbij wordt de patiënt individueel geïdentificeerd op het moment dat de medicatie toegediend wordt. Dit levert een volledig gesloten medicatiecirkel op, want op elk ogenblik kan gecheckt worden door wie en op welk moment de medicatie toegediend werd. Geïntegreerde aanpak Met deze geïntegreerde aanpak is Az Damiaan een pionier in België die wellicht spoedig navolging zal kennen doordat de eisen op het vlak van patiëntveiligheid steeds strenger worden, zeker op het gebied van de toediening van medicatie.
Sedert de oplevering in mei 2014 door Belintra, staat het bedrijf ook garant voor de service na verkoop, waardoor continu hoogstaande kwaliteit van de apotheekrobot wordt gegarandeerd. Az Damiaan is het eerste algemeen ziekenhuis in België dat een dergelijke apotheekautomatisatie succesvol uitrolt voor zijn patiënten. Dagelijks wordt op deze manier voor 523 patiënten de medicatie automatisch voorbereid binnen de apotheek.
Algemene artikels