Gebouwbeheersystemen in de zorg
Gebouwbeheersystemen in de zorg dragen bij tot de integratie van klimaat, energie, verlichting en zonwering met subsystemen zoals brand- en inbraakbeveiliging.
Neem het voorbeeld van kunstlichtsturing. Licht en zich goed voelen zijn nauw met elkaar verbonden. Wanneer er te weinig daglicht beschikbaar is, moet kunstlicht dit compenseren en zo voor een optimale verlichting met een hoog visueel comfort zorgen. Terwijl het daglicht uit zichzelf verandert, heeft het kunstlicht een intelligente sturing nodig om zich aan het uur van de dag aan te passen. In publieke ruimtes wordt het als aangenaam ervaren wanneer het lichtniveau automatisch wordt ingesteld. In individueel gebruikte ruimtes zoals patiëntenkamers daarentegen moet en wil de mens ook kunnen ingrijpen. Hier moet voor een logische, eenvoudige en begrijpbare bediening worden gezorgd. Verschillende behoeften Iedere ruimte in een ziekenhuis of een woonzorgcentrum heeft verschillende gebruikers, ieder met hun eigen behoeften. Voor de eindgebruiker is het belangrijk dat hij aangenaam kan verblijven op zijn kamer. De installateur is vooral gebaat bij een flexibel systeem dat eenvoudig in beheer en onderhoud is. De beheerder is dan weer op zoek naar een zeer betrouwbaar systeem als het gaat om continu comfort en onderhoud. Dat bovendien kan communiceren met andere gebouwgebonden systemen via standaard protocollen. En de eigenaar wil tot slot de kosten gedurende de gehele levensduur van het gebouw zo laag mogelijk houden.
Complex gebouwenbeheer Efficiënt gebouwbeheer wordt niet alleen steeds belangrijker, maar ook complexer. Tegenwoordig gebruiken zorgorganisaties hiervoor meerdere systemen. De bewaking, besturing, registratie en het beheer van al deze systemen kan een grote uitdaging zijn, omdat de afzonderlijke systemen slechts voor één toepassing geschikt zijn. Om ze allemaal toe te passen, moeten ze probleemloos naast elkaar kunnen functioneren. Deze aanpak is niet alleen inefficiënt, onbetrouwbaar en duur, maar maakt het ook moeilijk om te upgraden als de eisen veranderen.
DOSSIER: Binneninrichting bij wzc en ziekenhuis
Gebouwbeheer-
systemen in de zorg