Algemene artikels
Week van het hartritme: F1-k​ampioen Thierry Boutsen plaatst hart in poleposition
Voorkamerfibrillatie (VKF) treft elk uur nog 4 Belgen, en 1 op 3 patiënten is zich niet bewust van deze ernstige aandoening. Sensibilisatie is dus van cruciaal b/div>
Voorkamerfibrillatie (VKF) treft elk uur nog 4 Belgen, en 1 op 3 patiënten is zich niet bewust van deze ernstige aandoening. Sensibilisatie is dus van cruciaal belang. De BeHRA (Belgian Heart Rhythm Association) organiseert daarom reeds voor het zesde jaar op rij de Week van het Hartritme. In 2014 lieten meer dan 25.000 Belgen gratis hun hartslag testen in een van de 85 deelnemende ziekenhuizen over heel België. Dit jaar loopt de campagne van 1 tot 5 juni, met op donderdag 4 juni de Nationale Dag van Sensibilisering.
 
Sluipende ziekte VKF is de meest voorkomende hartritmestoornis, waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen. Vanaf een leeftijd van 40 jaar heeft men 1 kans op 4 om ooit VKF te krijgen; 1 op 3 patiënten ondervindt echter geen klachten. Zonder een tijdige en correcte behandeling heeft een persoon met VKF een risico op hartfalen alsook een verhoogd risico op trombose of beroerte. Bij sommige patiëntengroepen is dit zelfs tot 5 keer meer dan bij een ‘gezonde’ persoon. Het aantal patiënten met VKF in België wordt geschat op 150.000 en dat cijfer zal tegen 2050 waarschijnlijk verdubbelen, mede door de vergrijzing van de bevolking en onze gejaagde levensstijl.
 risicopercentage op VKF berekenen via de online test. U vindt er tevens een regelmatig geüpdatet overzicht van alle deelnemende ziekenhuizen, waar u zich online kan inschrijven voor een gratis hart­ritmetest (van ongeveer 30 seconden) of de welbepaalde (vrije) testmomenten per ziekenhuis kan raadplegen.
h online kan inschrijven voor een gratis hart­ritmetest (van ongeveer 30 seconden) of de welbepaalde (vrije) testmomenten per ziekenhuis kan raadplegen.
 lnemende ziekenhuizen, waar u zich online kan inschrijven voor een gratis hart­ritmetest (van ongeveer 30 seconden) of de welbepaalde (vrije) testmomenten per ziekenhuis kan raadplegen.
 
Bert Verbeke
Van 1 tot 5 juni vindt de “Week van het hartrimte” plaats, een sensibiliseringscampagne (gericht op 40-plussers) over voorkamerfibrillatie, de meest voorkomende hartritmestoornis. De voormalige Formule1-piloot Thierry Boutsen steunt als officiële peter de campagne, die op gang getrokken wordt door een oldtimerrally. Bovendien verwelkomt de BeHRA voor deze editie drie nieuwe partners: de SSMG, de Belgische Cardiologische Liga en de APB.